Balogh Eszter
 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 (20) 327-6607

 

Az erdélyi kopó munkavizsga szabályzata


Ezen szabályzat szerint vizsgáztathatók az egyéb, vaddisznó hajtásra használt kopófajták (szlovák kopó, alpesi tacskókopó, szávavölgyi kopó, stb.)

Általános rendelkezések:


Az erdélyi kopó hajtó kutya, mely önállóan keresi meg a nagyvadat és kitartóan, de óvatosan követi, hajtja azt. Eközben mindvégig hallható jellegzetes hajtóhangja, ami jelzésül szolgál a vadásznak és a többi kopónak is. A munkavizsga célja tehát, hogy elbíráljuk a kopó hajtóösztönének, hajtóhangjának meglétét, orrjóságát mesterséges vércsapán, illetve taníthatóságát, fegyelmezettségét.
Mivel a jelenleg érvényben lévo hatályos vadászati törvény szerint Magyarországon, hajtóvadászaton csak vaddisznó loheto, ezért az erdélyi kopó hajtóképességét zárt vaddisznóskertben kell vizsgálni.
A fajta az FCI által a nemzetközi Champion cím viseléséhez munkavizsgára kötelezett fajták közé tartozik.
A vizsga szabályzata alapján verseny is rendezheto, melyen erdélyi kopók és rokon fajtáik (szlovák kopó, tacskókopó, stb.) indulhatnak.
A munkavizsga letételének alsó korhatára 1 év.

A feladatok részletes leírása:

A vizsga részei

Vaddisznóhajtás

Fegyelmi gyakorlatok: vezetékre vétel, pórázon vezethetoség, elfektetés
Vezetékmunka mesterséges vércsapán

1. Vaddisznó hajtás

 

A feladatot egy kb. 1 ha-s vaddisznóskertben kell végrehajtani. A vizsgán a kertben egyszerre egy illetve két kutya tartózkodhat. A többi vizsgázó kutya távolabb, a vizsga ideje alatt pórázon tartva tartózkodhat. A vezeto kopóját a kertben a bíróig pórázon vezeti, majd annak utasítására néhány buzdító szó kíséretében a nyakörv leoldásával szabadon engedi. A kutyának önállóan kell a vaddisznókat megkeresni, és csaholva hajtani vagy állítani kell. Ha visszatér vezetojéhez, újraindítható. Ha ismét visszatér, a vizsgázó kutyák közül egy a kertbe hozható és az elozovel együtt elindítható. Ha a kutya ettol fogva dolgozni kezd, és a másikkal összhangban, annak egyenrangú társaként hajt, folyamatosan és kitartóan jelez, a feladatot értékelhetoen hajtja végre. Amennyiben a másik kutyával együtt sem érdeklodik, nem ugat, nem hajt, illetve nem mutat kello érdeklodést a vad iránt, úgy a vizsgából kizárandó. Az a kutya, amelyik kizárólag a másik kutyát hajtja, a vad nem érdekli, illetoleg ha a másik kutyával verekszik, azt munkájában erosen zavarja, a vizsgából szintén kizárandó. A kutya öt percet kap a keresésre, és 10 percig kell hajtania ill. állítania a disznót. A feladat végén a bíró utasítására a vezeto megfogja kopóját.


Az értékelésnél figyelembe kell venni a kopó keresési stílusát, önállóságát, rámenosségét, kitartását. Fontos, hogy a kopó a vaddisznó hajtása ill. állítása közben jellegzetes hangot adjon, csaholjon. Amelyik kutya "némán hajt", a vizsgából kizárandó.

 

2. Fegyelmi gyakorlatok

 

Vezetékre vétel:
A gyakorlatot mezon vagy nagyobb nyílt területen végezzük. A gyakorlat elején a vezeto a kutyát szabadon engedi, majd a bíró utasítására a szabadon futkározó kutyát vezetoje magához hívja. A kopónak vezetojéhez kell mennie, és elturnie, hogy a pórázt rácsatolja. A feladat értékelésénél figyelembe kell venni, hogy a vezeto hány vezényszót adott, illetve, hogy a kutya milyen hamar ért a vezetohöz.

 

Pórázon vezethetoség:
A gyakorlatot mezon illetve rudas erdo szélén végeztessük. A kutya nem viselhet szorító vagy szöges nyakörvet. A kutya a bíró utasítására vezetoje mellett halad egyenesen, majd szintén utasításra bal és jobb irányba fordulatokat végez. A lényeg, hogy szemléltesse kopója vezethetoségét. A kutya nem rángathatja, nem húzhatja a pórázt, nem vontathatja magát. Az erdoben nem akadhat fenn a fákon.
A feladat végrehajtása közben - a bíró figyelmeztetése után- kb. fél perces közzel egy segíto két lövést ad le sörétes lofegyverbol, a kutyától legalább 20 méter távolságra. Maximális osztályzatot kaphat az a kutya, amelyik a lövésre közömbös. Nem hiba, ha a kutya érdeklodik. Amennyiben megijed, de kisvártatva normálisan folytatja a munkát, osztályzata maximum 2-es lehet. Ha ijedtsége nem múlik el, munkáját nem képes folytatni, a vizsgából 0-s osztályzattal kizárásra kerül.

 

Elfektetés:

Elfektetés szabadon : A vezeto a kutyát a bíró által megjelölt helyen, de lehetoleg mezon vagy erdo szélén elfekteti, majd eltunik a kutya szeme elol. 5 perc elteltével visszatér kutyájához, és vezetékre veszi. Az elfektetés ideje alatt a kutyának nyugodtan a helyén kell maradni, nem baj, ha felül vagy feláll, de az elfektetés helyétol 5 méternél többre nem távolodhat el. Hiba, ha a kopó ugat vagy nyüszít. Amennyiben ezt a gyakorlatot rögzített pórázon hajtja végre, az "Elfektetés rögzített vezetéken" feladatot hajtja végre. Azonban a kutya ez esetben sem nyugtalankodhat, nem rághatja, rángathatja a vezetéket. Ha a feladatot rögzített vezetéken hajtja végre, legfeljebb II. díjban végezhet.

 

3. Vezetékmunka mesterséges vércsapán

A csapa hossza 600 méter , 2 tompaszögu töréssel, készítéséhez kb. 2 dl vér szükséges.
A vezeto a kutyát a nyom kezdetétol 10 méterre lefekteti, majd megkeresi a nyom kezdetét és megállapítja irányát. Ezután kutyájával a csapát felveteti, elkezdik a munkát.
A vezetékmunkához legalább 6 m hosszúságú vezeték használható, melyet a csapakövetésnél teljes hosszában ki kell engedni. A munka során a vezeto halk szavakkal bíztathatja kutyáját, csapakövetés közben megállíthatja, lefektetheti, majd továbbindíthatja. Fontos, hogy a kutya a munka végéig megorizze lelkesedését és a csapa végéig pontosan és érdeklodve dolgozzon. Nem hiba, ha a kutya röviden letér a csapáról, de önmagát korrigálva visszatér és folytatja a munkát. Hiba viszont, ha a kutya nem érdeklodik a csapa iránt, idegen nyomra tér át és vissza kell helyezni az eredetire, ha a vezeto nem engedi ki a vezetéket teljes hosszon, ha gyeplozve irányítja kutyáját, vagy visszafordulva a bíróknak kitett jeleket figyeli. A kutyát kétszer lehet ismételten a helyes csapára tenni.
(ismételt csapára tételnek számít, ha azt a bíró rendeli el, amennyiben a kutya a terepadottságok figyelembe vételével kb. 30-40 méterre eltávolodott a csapától, és arra magától nem talál vissza. Ilyenkor a vért a bíró mutatja meg.) Ha a vezeto észreveszi, hogy a kutyája letért a csapáról, és magától visszateszi, nem számít ismételt csapára tételnek, de a bizonytalankodást az értékelésnél figyelembe kell venni. A bírálatnál fontos szempont a kutya stílusa, hogy a csapán kello higgadtsággal, koncentráltsággal dolgozik-e, a külso tényezok mennyire zavarják. Természetesen fontos tudni, hogy ez a fajta alapvetoen szangvinikus, így a koncentráltságát ezt figyelembe véve kell elbírálni.

 

A vizsga értékelése:
1. A munkavizsga csak akkor tekintheto eredményesnek, ha a kutya minden fázist értékelhetoen teljesített. Ha a munka során bármely feladatra 0-s osztályzatot kap, a vizsga eredménytelen, a többi teljesített feladatra kapott pontszámtól függetlenül. Amennyiben a vizsga sikertelen, tetszoleges idopontban ismételhető.
2. A kutya a munkavizsgán 50 % felett díjban végez. Harmadik díjat kap az összpontszám 50-70%-ának elérése esetében, második díjat, ha az összpontszám 70-85 %- t éri el. Elso díjban végez a kopó, ha eléri az összpontszám 85-100%- t, ezen felül a vaddisznóhajtásnál hangadásra legalább 4-es, a vércsapa munka során a nyombiztosságra legalább 3-as osztályzatot kapott.

 

III. díj: 70-98 pont
II. díj: 99-119 pont
I. díj: 120 pont felett